RO-Interview 2

19 Nov 2021 Bernhard
In primul rand, arta calugarilor Shaolin consta in abilitatea de a primi energie folosind doar puterea propriei gandiri. Cum putem ajunge si noi la acest nivel?

Arta calugarilor Shaolin consta in faptul ca acestia sunt constienti de realitate si in acelasi timp, de abilitatile lor. Totodata, este cunoasterea ca totul exista pentru cel care este dispus sa accepte. Permiteti-mi sa dau un exemplu. Un elefant are o forta cu care ar putea invinge o suta de oameni in acelasi timp. El nu stie insa acest lucru si din acest motiv accepta sa fie dominat de un singur om. si oamenii prin modul lor de a gandi se limiteaza si de aceea, nu mai sunt capabili sa atinga anumite obiective. Acest lucru a fost inteles in Shaolin. Pentru a ajunge la nivelul calugarilor Shaolin, trebuie sa acceptam ca toata forta o gasim doar in interiorul nostru.

Ati stat o perioada in manastirea Shaolin unde ati acumulat o experienta personala vasta. Care a fost cea mai puternica impresie si ce anume v-a influentat cel mai mult?

Cel mai mult m-a fascinat faptul ca am avut senzatia ca acei calugari Shaolin apartin unei »unitati speciale« din punct de vedere fizic si mental. In Shaolin nimic nu este mediocru, Shaolin este perfectiune. Perfectiune in lupta, in gandire si in actiune. Chiar si tehnica de lupta a fost perfectionata timp de 1500 de ani si a ajuns la un grad de maturitate incredibil. Exact aceasta perfectiune este transmisa de catre calugarii Shaolin. Cine stie ca este invincibil, nu trebuie sa critice sau sa injoseasca alti oameni doar din cauza nesigurantei proprii. in acelasi timp, calugarii, nu au asteptari de la altii ci numai de la ei insisi.

Cum reusim prin forta gandului sa obtinem pacea si linistea interioara fara sa fie nevoie sa ne schimbam complet viata de zi cu zi?

Prin constiinta si constientizarea de sine. Noi nu putem de exemplu sa prevenim aparitia emotiilor cum ar fi furia sau teama, dar putem invata cum sa le controlam.

Cartea dumneavoastra prezinta 12 principii de viata care ne arata cum sa ramanem calmi intr-o cearta, cum sa parem puternici si cum sa ne sustinem ferm pozitia, ramanand in acelasi timp in armonie cu noi insine. Suna incredibil de interesant – cum reusiti personal sa aplicati aceste 12 principii de viata?

Prin cresterea gradului de constientizare de care v-am vorbit deja. Cand scriu carti, ma observ in mod special pe mine. De multe ori, ajung in situatia sa actionez altfel decat imi doresc. Iar atunci ma intreb: De ce ai facut asta? Ce te-a facut sa actionezi asa? Daca iti indrepti atentia asupra ta, observi dupa un anumit timp ca esti manipulat de mediul inconjurator si mai ales de propriul mod de gandire! incerc intotdeauna sa actionez din necesitate si nu din emotie, sa invat de la toti si sa nu visez obiective ci sa le realizez.

Sunteti din Austria, traiti in Brasov, sunteti autor, fotograf, trainer si ghid pentru cei care vor sa calatoreasca in Asia. Care este diferenta intre lumea occidentala si cea asiatica si la ce schimbari majore trebuie sa ne adaptam?

Cea mai mare diferenta intre occident si Asia este aceea ca europenii ii critica pe ceilalti, in timp ce asiaticii vor sa fie cat mai buni. Asiaticii sunt interesati mai mult de propria persoana decat de ceilalti. Pentru ei nu este importanta parerea celorlalti, ci ii intereseaza sa-si atinga scopul. (Observatie: Societatea japoneza face o anumita exceptie.) Asiaticii nu considera ca este importanta existenta unor reguli si ca atare, de cele mai multe ori, nu le respecta. insa niciodata acest refuz nu este direct. Daca un asiatic nu vrea sa faca ceva, pur si simplu nu face acel lucru. Fara a se certa, prietenos si zambitor refuza sa faca. in acelasi timp, asiaticii (din nou, exceptie face Japonia) nu accepta o autoritate doar pentru detine doar un titlu sau o functie! Nu este important pentru ei cate titluri de doctor ai, ci doar ceea ce reprezinti. Un vietnamez a punctat acest lucru, spunand: »Daca guvernul ne interzice sa facem ceva in fata casei, atunci facem in spatele casei! «. Daca vrei sa te intelegi cu asiaticii trebuie sa accepti faptul ca nu totul este ceea ce pare.

Artele martiale, in diverse stiluri, au devenit sporturi la moda. Va nelinisteste acest fapt, sau vedeti in artele martiale - adica in »lupte« - abordari pozitive?

Artele martiale, ca multe alte lucruri, nu sunt nici bune, nici rele. Depinde doar de modul in care sunt utilizate. Un luptator poate provoca o lupta sau o poate evita. Motto-ul Shaolin este: invata sa lupti atat de bine incat sa nu fie necesar sa lupti. Artele martiale, daca nu sunt abuzate, au multe parti pozitive si sunt o confruntare cu tine, cu propriile abilitati si limitari. Fara artele martiale, Shaolin nu ar fi putut supravietui 1500 ani.

Ce putem astepta de la un discurs de doua ore, si cu ce principiu in afara de »nu trebuie sa lupti pentru a castiga« plecam acasa?

Asteptati-va la o calatorie spre modul dumneavoastra de a gandi, spre abilitatile si forta dumneavoastra interioara. O sa va arat, utilizand multe exemple, cum un adversar va poate provoca la o lupta si cum puteti transforma fiecare lupta intr-un castig, folosind cele 12 principii de viata. Cel de-al doilea principiu este derivat din Lu Bu Wei care spune ca: »este gresit sa cauti posibilitatea castigului in altii, ea trebuie cautata doar in noi insine«. Doresc, prin discursul meu, sa ajut participantii sa inteleaga si acest principiu.

Mailen