RO-Interview 3

19 Nov 2021 Bernhard
Bernhard Moestl, nascut in Viena, a trait multi ani in Asia. Inspirat de vechile tehnici de lupta Shaolin, a dezvoltat tehnici prin care putem face fata conflictelor din viata de zi cu zi. Intr-un scurt interviu, el ne povesteste despre primele lui intalniri cu calugarii Shaolin si despre noul sau audiobook »Shaolin- castiga fara lupta«.
Ati fost denumit »un european cu gandire asiatica«. De unde vine fascinatia pentru Asia?

Totul a inceput cu Kwai Chang Caine si cu serialul Kung-Fu. Caine avea tot ceea ce visa orice adolescent: Linistea invincibilului si un maestru, care isi merita incontestabil titlul. A urmat studiul artelor martiale si apoi, in ianuarie 1991 prima calatorie de doua luni in Asia de Sud-Est. Din acel moment, nu am mai putut renunta la a ma reintoarce in acele locuri si la acei oameni.

Acest audio-book se bazeaza pe invataturile dobandite in celebra manastire Shaolin din Henan, China, loc in care dumneavoastra ati convietuit alaturi de calugari. Ce anume face ca intelepciunea lor sa fascineze inca lumea din ziua de astazi?

Inainte de toate, constientizarea faptului ca doar modul de a gandi face dintr-un om ceea ce este el, iar cunoasterea propriilor abilitati este suficienta pentru a fi invincibil. Ideea de a invata sa lupti atat de bine incat sa nu mai fie necesar sa lupti. Si desigur, faptul ca trebuie, inainte de toate sa ne vedem pe noi insine. Dar acest lucru s-a pierdut in timp!

Nu este dificila trecerea de la un stil de viata occidental la viata austera din manastire? Ce v-a fost cel mai greu? Care este acel mic lux pe care vi-l permiteti in secret cand sunteti din nou in Europa?

Astazi nu mai este atat de dificil pentru ca si Shaolin s-a schimbat odata cu trecerea timpului. Cand am fost acolo prima data, am trait intr-un fel de grajd, iar singura sursa de apa a fost o fantana cu apa rece ca gheata. Eu nu sunt un om de lux in sens occidental. Luxul meu consta in a calatorii si posibilitatea de a-mi trai viata asa cum doresc.

Referitor la audiobook: Ce credeti, poate exprima cuvantul rostit ceea ce nu poate exprima scrisul?

Eu imi doresc ca in cartile mele cititorii sa ma insoteasca intr-o calatorie spre abilitatile lor, temerile lor si spre ceea ce sunt. Vad rolul meu ca cel al unui insotitor, a unuia care intreaba dar si a unui partener de conversatie. Ce ar putea fi mai potrivit decat cuvantul rostit?

Si la sfarsit din curiozitate: Cand mergeti din nou la manastirea Shaolin?

Daca este posibil la sfarsitul anului 2013.

Mailen